Witloof & Walnootblondies

Dit is een uniek dessertje voor een al even uniek persoon zoals jij! De zoete mispels gaan uitstekend goed met het bittertje van de walnoot en witloof en zorgen samen voor spektakel in de mond!

Witloof & Walnootblondies

Eerst en vooral: wat zijn blondies?
Blondies zijn brownies - hoe kan het ook anders- maar dan blond ipv bruin, dus zonder de chocolade. Ze zijn sticky en smeuïg en vallen ietsje zwaarder dan gewone luchtige cake. My kind of dessert dus!

Ten tweede: wat zijn mispels?
Mispels zijn eens soort vergeten vrucht die groeit aan de mispelstruik (duh) en familie is van de roos. Qua vorm zien ze eruit als een kruissing tussen een appel en een rozenbottelknopje en van smaak lijken ze op een hele zoete appel. Kan niet slecht zijn toch? Kan je voor dit recept geen mispel vinden? Gebruik dan gewoon wat appel of perencompote!

Ten derde - en de belangrijkste vraag - waarom met witloof in hemelsnaam???
Witloof is epic in desserts, geloof me! Door de bittere aroma's in het witloof gaat het briljant goed samen met walnoot en krijg je bijna een koffiesmaakje in je taart. En dat ZONDER dat het eindresultaat te bitter wordt, maak dat mee! Bovendien geeft het witloof veel vocht af, wat de smeuïgheid van het gebak ten goede komt. Kortom, waarom zou je niet met witloof in cake aan de slag gaan?

Ingrediënten

  • 1 stronkje witloof, fijngehakt

  • 200gr speltbloem

  • 100gr walnoten, fijngehakt

  • 100gr bruine suiker

  • 1 tl bakpoeder

  • 1/2 tl bicarbonaat

  • 1/2 tl kaneel

  • 1/2 tl gemalen gember

  • 50gr mispelcompote (zie hieronder)

  • 80gr plantaardige boter, gesmolten

  • 2 eetlepel gemalen lijnzaad in 150ml water

voor de mispelcompote:

  • 1kg mispels, gewassen

  • 200gr suiker

  • sap van 1 citroen

Methode

1) Begin met de mispelcompote: doe de mispels in een grote pot met een bodempje water. Breng aan de kook en kook tot de mispels beginnen openbarsten.

2) Duw de mispels door de passevitte. Zo blijven de velletjes en pitjes achter en krijg je een super gladde mispelpuree.

3) Doe de mispelpuree met de suiker en sap van 1 citroen in een pannetje en breng aan de kook. Laat op een zacht vuurtje indikken. Giet in gesteriliseerde potjes en bewaar.

4) Begin nu aan de blondies: Verwarm de oven op 180°C en bekleed een brownie bakvorm met bakpapier.

5) Stoof het witloof aan in een pannetje met wat plantaardige boter. Voeg ook de specerijen en alvast 1 eetlepel van de suiker toe. Laat het witloof stoven tot het vocht is verdampt en het lichtjes begint te karameliseren.

6) Lepel het witloof in een grote kom en roer hier de droge ingrediënten door. Roer er vervolgens de boter, lijnzaadpapje en mispelcompote door en giet in het bakblik.

7) Bak in de oven gedurende 25 à 35 minuten tot een prikker er schoon uit komt. Laat volledig afkoelen.

8) Serveer de blondies met extra mispelcompote.