Hartige Lentetaart met asperge en doperwt

Haal de lente in huis met deze hartige bladerdeegtaart! Een smeuïge vulling van doperwt en verse kruiden, gegrilde witte en groente asperges én afgewerkt met postelein en gegrilde radijsjes... je hoort na één hapje meteen de vogeltjes fluiten! Serveer deze hartige groentetaart met een fris slaatje en je hebt de ideale lentelunch!

Hartige Lentetaart met asperge en doperwt

Ingrediënten

voor de doperwt vulling:

  • 300 gr diepvries doperwtjes, ontdooid

  • 200 gr tofu, uitgelekt

  • 1 teentje look

  • sap en zeste van 1 citroen

  • 4 el olijfolie

  • 2 el edelgistvlokken

  • handvol verse kruiden (ik gebruikte postelein, munt en kervel, maar peterselie, dille en munt zijn ook heel lekker!)

  • peper en zout

voor de taart:

  • 1 vel bladerdeeg

  • 5 witte asperges, geschild

  • 5 groene asperges, harde onderkant verwijderd

  • 4 lente uitjes

  • handvol radijsjes, gehalveerd

  • olijfolie

  • peper en zout

  • 1 tl za'atar (optioneel maar wel suuuuper lekker!)

  • voor de afwerking: verse postelein

Methode

  1. Verwarm de oven op 200°C. Leg de asperges op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, peper en zout en wat za'atar. Rooster even kort in de oven (3 minuten ongeveer)

  2. Maak de doperwtvulling: doe alle ingrediënten in een mixer en mix tot een gladde dikke mengeling. Proef en kruid bij met peper en zout. Wees kwistig met de verse groene kruiden want deze tillen de erwtenvulling naar een hoger niveau :)

  3. Rol het vel bladerdeeg uit en leg dit op een groot vel bakpapier op een bakplaat. Prik met een vork gaatjes over het oppervlak (laat 2 cm van de rand open).

  4. Smeer de erwtenvulling uit over het vel bladerdeeg maar laat opnieuw 2 cm van de kant onbedekt.

  5. Druk nu de asperges in de vulling, alsook de lente uitjes en de gehalveerde radijsjes.

  6. Bedruip nogmaals met olijfolie en vouw de randjes van het bladerdeeg over de randjes van de vulling.

  7. Zet 15 tot 20 minuten in de oven tot het bladerdeeg krokant is en de bodem niet meer slap is. Mochten de asperges te bruin worden, kan je steeds de bovenkant afdekken met folie.

  8. Werk de taart af met wat frisse takjes postelein (of andere kruiden) en serveer warm met een fris slaatje.